Mannavital Zink Platinum V-caps 60
Op bestelling
Onze Leveringsmethodes:
Afhalen in de apotheek of aan de automaat (indien de bestelling uit onze robot kan geleverd worden dan krijgt u nog een mail met een QR code en uitleg)
Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.
Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.
Lees meer over Beschrijving , Gebruik , Samenstelling , Indicatie en Gegevens .
ZINK PLATINUM: zink bisglycinaat of "gecheleerde zink" voor een verzekerde en vlotte opname van zink.
Het mineraal zink vervult tal van sleutelfuncties in het lichaam. Toch komen tekorten vaak voor: o. a. bij streng vegetarisme, overdreven gebruik van alcohol en suiker, koolhydratenrijke voeding, mentale en fysieke stress, infecties, oudere leeftijd en verhoogde behoefte (zwangerschap). Vaak wordt zink aangeboden onder de vorm van een zout zoals zinkgluconaat, zinkcitraat, zinkpicolinaat…. Maar niet alleen is de opname daarvan sterk afhankelijk van een goede maagzuurproductie, het zout kan ook de spijsvertering belasten én remt de opname van andere mineralen (vooral koper). ZINK PLATINUM van Mannavital bevat "gecheleerde" zink dat niet alleen door een binding met het aminozuur glycine beter opneembaar is, het remt tevens de opname van andere mineralen niet en wordt zeer goed verdragen.
1 capsule/dag met een glas weter innemen, bij voorkeur tijdens de maaltijden.
Actieve ingrediënten per vegetarische capsule:
- 112,5 mg zink bisglycinaat 20 % (Zinc Chelazome® van ALBION®) met 22,5 mg elementaire zink (225 % Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
chelaat = zink covalent gebonden aan het aminozuur glycine; geen zout of ionische verbinding
opname van zink verzekerd bij lage maagzuursecretie (ouderen, zieken, maagdarmziekten…) in de darm
absorptie van zink via zinkbisglycinaat is 3,22 maal beter dan door zinkoxide, 3,2 maal beter dan door zinkpicolinaat, 1,67 maal beter dan door zinkgluconaat1
43 % hogere absorptie in vergelijking met zinkgluconaat(2)
bewezen hogere zinkspiegels in plasma en rode bloedcellen(3)
remt de opname van andere mineralen niet af: koper, ijzer zwavel….
1.VERMINDERDE IMMUNITEIT DOOR ZINKGEBREK, PREVENTIE/AANPAK VAN GRIEP EN VERKOUDHEDEN
2. BEHOUD VAN EEN NORMAAL GEZICHTSVERMOGEN (O.A. VIA VITAMINE A- METABOLISME), NACHTBLINDHEID
3. BEHOUD VAN NORMALE TESTOSTERONGEHALTEN IN HET BLOED (MAN), BIJDRAGE TOT NORMALE VRUCHTBAARHEID EN VOORTPLANTING (MAN EN VROUW).
4. DE INSTANDHOUDING VAN NORMALE BOTTEN, HAREN, NAGELS EN HUID
5. AFREMMEN OXIDATIEVE STRESS DOOR VRIJE RADICALEN
6. BEHOUD VAN EEN NORMALE VERSTANDELIJKE FUNCTIE
7. ONDERSTEUNING VAN DNA-SYNTHESE EN CELDELING
8. ADHD (ATTENTION DEFICIT AND HYPERACTIVITY DISORDER)
9. ONDERSTEUNING METABOLISME VAN KOOLHYDRATEN, VETZUREN EN EIWITTEN; PREVENTIE EN AANPAK DIABETES
TYPE 2
Ondersteunende studies en referenties:
1. Verminderde immuniteit door zinkgebrek; preventie en aanpak van griep en verkoudheden
Zink is op verschillende manieren betrokken bij een goede immuunfunctie: het draagt bij tot de ontwikkeling van de T-cellen in de thymus (via het zinkafhankelijk hormoon thymuline), het bevordert de replicatie van de precursorcellen van B- en T-lymfocyten in het beenmerg, is nodig voor een adequate functie van de natural killer cells en draagt bij tot de productie van cytokines door de mononucleairen. Zinkgebrek maakt mensen meer gevoelig voor infecties en het supplementeren met zink verbetert het immuunantwoord op bacteriële en virale infecties(4,5).
2. Behoud van een normaal gezichtsvermogen (o.a. via Vitamine A- metabolisme), nachtblindheid
Zink draagt via het zinkafhankelijk enzym retinoldehydrogenase bij tot de omzetting van retinol (Vit A) tot retinaldehyde (retinal), een kritische stap in de werking van de retina (netvlies)(6,7).In de retina speelt zink ook de rol van antioxidans, draagt het bij tot de werking van de fotoreceptoren, regelt het de interactie tussen licht en rhodopsine en draagt het bij tot de synaptische overdrachten(7,8). Een zinkgebrek bij ratten leidt heel duidelijk tot verminderde synthese van rhodopsine. Zinkgebrek bij mensen leidt tot een gebrekkige aanpassing aan het donker (nachtblindheid), die verbeterde met supplementeren van zink(9).
3. Behoud van normale testosterongehalten in het bloed (man), bijdrage tot normale vruchtbaarheid en voortplanting (man en vrouw). Er zijn heel wat zinkafhankelijke transcriptiefactoren die een rol spelen in de functie van de receptoren voor steroïden en schildklierhormoon, die zelf tussenkomen in de biologische respons op een hele reeks hormonale en metabole signalen(4). Hierdoor speelt zink onder meer een rol in de vruchtbaarheid van de man en vrouw. Een lage
zinkbloedspiegel is geassocieerd met lage concentraties van diverse hormonen, waaronder testosteron(4,10). Zinkgebrek leidt tot een uitblijvende of late puberteit(4,10). De productie van spermacellen wordt mee bepaald door zink en de zaadvloeistof is in het bijzonder rijk aan zink.
4. De instandhouding van normale botten, haren, nagels en huid
Zink speelt niet alleen een structurele rol in de beenmatrix (als onderdeel van hydroxyapatietkristallen), het is ook een essentiële cofactor voor de synthese van diverse beenmatrixcomponenten. Zink is nodig voor een goede functie van de osteoblasten, waar het de eiwitaanmaak stimuleert en bevordert ook de beenmineralisatie als cofactor van alkalisch fosfatase(12,13). Verminderde plasmaconcentraties van zink werden vastgesteld bij osteoporotische vrouwen(12,13,14). Een lage zinkinname kan geassocieerd zijn met een hogere incidentie van fracturen(15). Zinkgebrek kan naast huidletsels ook leiden tot verminderde pigmentatie van het haar met een rode schijn en tot verlies van haren in welomschreven plekken. Ook broze, breekbare nagels worden gezien.
5. Afremmen oxidatieve stress door vrije radicalen
Zink maakt deel uit van antioxidante beschermingsmechanisme van het lichaam. Zo kan het thiolgroepen in eiwitten binden, waardoor deze minder gevoelig worden voor oxidatie. Door redox-reactieve metalen zoals ijzer en koper van zowel eiwitten als vetten te verdringen, kan het de vorming van hydroxylradicalen remmen en zo macromoleculen beschermen. Zink bevordert de expressie van metallothioneine en verhoogt de acitiviteit van catalase, die beiden helpen reactieve zuurstofradicalen (ROS) vangen. Zink is ook een cofactor van het antioxidante enzyme koper/zink-superoxide dismutase(4).
6. Behoud van een normale verstandelijke functie
In het centrale zenuwstelsel vervult zink de rol van cofactor of neurosecretorisch product en is het sterk geconcentreerd in de synaptische blaasjes van specifieke, zinkrijke zenuwcellen, die deel uitmaken van de glutamaaterge zenuwcellen(16). Zinksuppletie kan de cognitieve functie verbeteren bij volwassenen van middelbare en oudere leeftijd(17).Ook werd door zinksuppletie een verbeterde verstandelijke functie bij schoolgaande kinderen gezien, al dan niet in combinatie met andere micronutriënten(18).
7. Ondersteuning van DNA-synthese en celdeling
Zink speelt een rol in de stabilisatie van het genetisch materiaal en is een essentiële component van sommige enzymen die betrokken zijn in de aanmaak van nucleïnezuren. Ongeveer 1 % van het menselijke genoom codeert voor zinkeiwitten die een regulerende rol spelen in de genexpressie. Zinkgebrek vermindert genexpressie, het metabolisme van DNA en RNA en vermindert celdeling(4,5,11).
8. ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder)
Bij kinderen met ADHD kon door het toedienen van 30 mg zink per dag onder de vorm van zinkbisglycinaat de dosis amfetamines met 37 % verlaagd worden voor eenzelfde klinisch effect(19). Zinkgebrek is één van de medeoorzaken van ADHD en het opheffen daarvan draagt bij tot een complementaire aanpak van ADHD.
9. Ondersteuning metabolisme van koolhydraten, vetzuren en eiwitten; Preventie en aanpak diabetes type 2
Zink is een essentiële component van een groot aantal enzymen die bijdragen tot de synthese en de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten. Zink is nodig voor de omzetting van linolzuur tot gammalineenzuur (GLA) en draagt bij tot de aanmaak van prostaglandines 1 uit dihomogammalinoleenzuur. Zink is nodig voor de aanmaak, opslag en secretie van insuline en lage zinkspiegels zijn geassocieerd met lage insulinespiegels(20,21). Er wordt een relatie gezien tussen zinkgebrek en de incidentie van
diabetes type (22,23).
1.New zinc comparison study. Dr. Robert DiSilvestro, Ohio State University
2.A Bioavailability Study Comparing Two Oral Formulations Containing Zinc (Zn Bis-Glycinate vs. Zn Gluconate) After a Single Administration to Twelve Healthy Female Volunteers. Gandia et al. Int. J. Vitam. Nutr. Res., 77 (4), 2007, 243–248
- Comparison of four commercially available zins supplements for performance in a zinc tolerance test. Swan et al. Ohio State University, Human Nutrition, Columbus, Ohio
4.Freake HC, 2006. Zinc: Physiology. In: Encyclopedia of Human Nutrition. Caballero B, Allen L, Prentice A (eds.). Academic Press, San Diego, 447-454.
5.King JC and Cousins RJ, 2006. Zinc. In: Modern Nutrition in Health and Disease. Shils M, Shike M, Ross C, Caballero B, Cousins R (eds.). Lippincott Williams & Wilkins, Baltimore, Philadephia, 271-285.
6.Zinc source influences zinc retention in hair and hair growth in the dog. Lowe et al. J. Nutrition 124, 2575S-2576S,1994.
7.Christian P and West KP, Jr., 1998. Interactions between zinc and vitamin A: an update. Am J Clin Nutr, 68 Suppl 2, 435S-441S.
8.Grahn BH, Paterson PG, Gottschall-Pass KT, Zhang Z, 2001. Zinc and the eye. J Am Coll Nutr, 20 Suppl 2, 106-118
9.Ugarte M and Osborne NN, 2001. Zinc in the retina. Prog Neurobiol, 64, 219-249.
10.Morrison SA, Russell RM, Carney EA, Oaks EV, 1978. Zinc deficiency: a cause of abnormal dark adaptation in cirrhotics. Am J Clin Nutr, 31, 276-281.
11.Institute of Medicine (IoM), 2001. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. National Academies Press. Washington DC.
12.Lowe NM, Fraser WD, Jackson MJ, 2002. Is there a potential therapeutic value of copper and zinc for osteoporosis? Proc Nutr Soc, 61, 181-185.
13.Meunier N, O'Connor JM, Maiani G, Cashman KD, Secker DL, Ferry M, Roussel AM, Coudray C, 2005. Importance of zinc in the elderly: the ZENITH study. Eur J Clin Nutr, 59 Suppl 2, S1-4.
14.Ilich JZ and Kerstetter JE, 2000. Nutrition in bone health revisited: a story beyond calcium. J Am Coll Nutr, 19, 715-737.
15.Elmstahl S, Gullberg B, Janzon L, Johnell O, Elmstahl B, 1998. Increased incidence of fractures in middle-aged and elderly men with low intakes of phosphorus and zinc. Osteoporos Int, 8, 333-340.
16.Frederickson CJ, Suh SW, Silva D, Thompson RB, 2000. Importance of zinc in the central nervous system: the zinc-containing neuron. J Nutr, 130, 1471S-1483S.
17.Maylor EA, Simpson EE, Secker DL, Meunier N, Andriollo-Sanchez M, Polito A, Stewart-Knox B, McConville C, O'Connor JM, Coudray C, 2006. Effects of zinc supplementation on cognitive function in healthy middle-aged and older adults: the ZENITH study. British Journal of Nutrition, 96, 752-760.
18.Hotz H, 2006. Zinc: Deficiency in developing countries, intervention studies. In: Encyclopedia of Human Nutrition. Caballero B, Allen L, Prentice A (eds.). Academic Press, San Diego,454-462.
19.Zinc for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Placebo-Controlled Double-Blind Pilot Trial Alone and Combined with Amphetamine. Arnold et al. Journal of Child and Adolescentpsychopharmacology Volume 21, Number 1, 2011
20.EVM (Expert group on vitamins and minerals), 2002. Review of zinc. Revised version.
21.FAO/WHO (Food and Agricultural Organisation of the United Nations/World health Organisation. 2004. Human vitamin and mineral requirements. Report of a joint expert FAO/WHO consultation.
22.Current zinc intake and risk of diabetes and coronary artery disease and factors associated with insulin resistance in rural and urban populations of North India. Singh RB et al. J Am Coll Nutr.
- Prospective study of zinc intake and risk of type 2 diabetes in women. Sun Q et al. Diabetes care 2009
CNK | 3115961 |
---|---|
Fabrikanten | Mannavita |
Merken | Mannavital |
Breedte | 58 mm |
Lengte | 90 mm |
Diepte | 58 mm |